duminică, 14 septembrie 2014

Placinta cu mere si nuci caramelizate


Uffff, de cand ma tin sa va scriu reteta asta dar din lipsa de timp am tot amanat-o.E prajitura care-mi aminteste de copilarie si de fiecare data o mananc cu mare pofta....cred ca 75% din ea cand fac o mananc eu singura :))))) Reteta o am de la mama iubitului meu careia ii multumesc! Iese o minunatie de placinta, frageda si nemaipomenit de buna! Pe lista mea este number one! :)) O recomand cu drag >:D< 

Ingrediente:

  • Pt o tava de 26x39 cm
  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 3 linguri de smantana
  • 3 linguri vin alb (sau puteti inlocui cu 3 linguri apa minerala + 1 lingurita otet de vin)
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 2 kg mere
  • zahar dupa gust
  • 2-3 linguri ulei
  • Decor:
  • 2 albusuri + 2 linguri de zahar
  • 200 g nuci din care 1/2 din compozitie macinate, iar 1/2 caramelizate cu 2-3 linguri de zahar.
Mod de preparare:


Aluat:

  • Punem faina intr-un bol iar in mijlocul ei punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucati, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta si praful de sare. 

  • Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina).
  • Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru aprox 1 h jumatate - 2 h.


Intre timp pregatim umplutura:

  • Spalam bine merele, le curatam de coaja si le dam prin razatoarea mare.
  • Le punem intr-o oala, le amestecam cu zahar dupa gust si cele 3 linguri de ulei.
  • Punem oala pe foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se calesc putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Dam oala de pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute.

Aluatul obtinut il impartim in 2 parti egale si formam 2 foi subtiri.

Tava o tapetam cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.



Peste aluatul din tava punem compozitia de mere rece si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita.




Mixam albusurile spuma cu cele 2 linguri de zahar si le turnam in tava peste prajitura. Deasupra albusurilor punem nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci).




Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aprox. 45-50 de minute. Verificati daca prajitura este gata si inchideti cuptorul. 

Dupa ce ati inchis focul si placinta s-a mai racit, presarati deasupra 100 g nuci caramelizate macinate (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si il amestecati cu nucile intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana cand se raceste. Maruntiti nucile la robot foarte putin si le turnati la final peste prajitura din cuptor).







Pofta buna!! 



5 comentarii:

  1. Foarte bine arata si cred ca e si delicioasa, in loc de otet de vin merge si otet normal ? Alina,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alina, iti multumesc pentru aprecieri :-* sigur ca merge si cu otet normal, eu am scris otet de vin pentru ca de asta am avut si am pus la prajitura :D Te astept cu rezultatul dupa ce o incerci, pupici :-*

      Ștergere
  2. Multumesc mult pt raspuns Alina.

    RăspundețiȘtergere

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Te astept si pe Facebook!

Recent Posts

Popular Posts

Unordered List

Text Widget

DULCIURI DIVERSE

Un produs Blogger.

Persoane interesate

Translate

About Us

Libris.ro

Definition List

Ordered List

Theme Download

Sample Text

Copyright © Deyu's Delights | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com