duminică, 9 martie 2014

Sfintisori (Mucenici moldovenesti)



Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor.

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.

Si pentru ca eu sunt din zona Moldovei, va aduc astazi o reteta de Muceici moldovenesti.

Ingrediente:


Pentru aprox 18 bucati:
aprox 900 g faina alba
1 cub de drojdie (40-50 g)
100 ml apa calduta
130 g unt
300 ml lapte caldut
250 g zahar
1 ou
1 lingurita de sare

Sirop:
300 ml apa
5-6 linguri miere

Pentru uns mucenicii:
1 ou
2-3 linguri de lapte
miere
nuca macinata


Mod de preparare:

Intr-un bol mare punem cca 850 gr din faina(daca mai trebuie adaugam dupa) facem o gropita in mijloc in care adaugam apa calduta si dizolvam in ea drojdia.

Adaugam acum si zaharul, laptele caldut, untul si amestecam pana cand untul se topeste.

Punem oul si sarea si incepem sa framantam bine. Daca mai este nevoie de faina/apa calduta se adauga acum. Se framanta bine pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Se acopera bolul cu un prosop si se lasa la crescut la loc cald timp de 1 ora.

Se rup bucatele din aluat si se formeaza bilute. Se infaineaza masa de lucru si din fiecare biluta intindem rulouri lungi si subtiri.




Fiecarui rulou ii rasucim capetele in sens opus dupa care ii prindem capetele iar el ar trebui sa se rasuceasca singur, exact ca in imagini.


 Il mai rasucim noi putin pana cand ajungem la forma dorita si ii prindem capetele sub forma unui covrig apoi suprapunem aluatul in forma de 8.




Tapetam o tava cu hartie de copt si punem mucenicii. Batem oul cu laptele si ungem mucenicii. Dam tava la cuptor la foc mediu-mic pana cand se rumenesc frumos.


Dupa ce ii scoatem ii asezam intr-o alta tava si cat sunt inca fierbinti ii insiropam cu siropul fierbinte (pt sirop: incalzim apa intr-un ibric iar in ea dizolvam mierea).


Ii ungem apoi cu miere si ii presaram cu nuca macinata. Din aceste cantitati mie mi-au iesit 18 mucenici cat palma.








Va doresc pofta buna! 

4 comentarii:

  1. Imi plac atat de mult. Chiar daca am iau si de la tine. O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rocsi, te servesc cu mare drag :-* si mie imi plac foarte mult!!:D Duminica frumoasa si tie!Pupici

      Ștergere
  2. La noi nu se fac așa ceva, dar ma tentează!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela, eu asa ii stiu de cand eram mica :D Merita incercati! Te pup si iti multumesc pentru vizita.

      Ștergere

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

Te astept si pe Facebook!

Recent Posts

Popular Posts

Unordered List

Text Widget

DULCIURI DIVERSE

Un produs Blogger.

Persoane interesate

Translate

About Us

Libris.ro

Definition List

Ordered List

Theme Download

Sample Text

Copyright © Deyu's Delights | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes - Published By Gooyaabi Templates | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com